Beranda » Opini » Najib Tolak Pembekuan. Rekening UMNO

Minggu, 04 Agustus 2019 - 18:40:33 WIB
Najib Tolak Pembekuan. Rekening UMNO
Diposting oleh : MelayuToday.com
Kategori: Opini - Dibaca: 399 kali

Najib Tolak Pembekuan Rekening UMNO
 
Oleh Dr Mas ud HMN

PERKEMBANGAN DINAMIKA  PERPOLITIKAN MALAYSIA  kian menarik  untuk diamati Soalnya  apakah  PM Mahathir dapat menyelesaikan masaalah dalam negeri dengan sukses atau tidak. Antara  lain proses hukum. Mengingat hukum di  Malaysia system yang rigid. Pada intinya   jika ada  dalil yang diragukan maka  pengadilan akan menolak dengan hanya mengambil dalil yang  tak diragukan. 

Dalam kaitan hukum seperti kasus  pembekuan rekening  partai UMNO kni jadi  isu besar  di negeri Semenanjung tersebut. Publik Malaysia ingin tahu. Tentang kepastian tegaknya hukum.

Seperti upaya yang dilakukan Mantan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak menolak tindakan kerajaan untuk membekukan rekening partaì UMNO. Pernyataan ini disampaikan baru baru ini kepada media  masa. Seperti disiarkan  oleh Berita Harian sebuah media independent dibilangan  Malaysia bahwa rekening  partai UMNO dilindungi undang undang.
Karena itu - putera  penbentuk lahirmya  Malaysia yakni Perdana Menteri kedua Temgku Abdurrazak- menolak tindakan tersebut. Tokoh yang juga bekas Perdana Menteri itu menganggap tindakan ini adalah keterlaluan kerena UMNO sebagai partai politik, tidak sepatutnya turut dihukum.
Í 
"Barisan Nasional (BN) dan UMNO sudah kalah dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) baru-baru ini. Hari ini, kita berdepan pula akibatnya termasuk membekukan akaun (rekening) UMNO, akaun beberapa partai dalam BN dan UMNO Negeri.”u capmya
"Jika mereka mau melakukan siasatan penyelidikan  teruskan tetapi kenapa perlu membekukan rekenung berkenaan. Sepatutnya tindakan diambil terhadap individu dan bukannya partai (UMNO) dan anggotanya” ujarnya.
 
"UMNO adalah parti politik di bawah sistem demokrasi dan mempunyai tanggungjawab ke atas rakyat...kita tidak menubuhkan parti ini untuk suka-suka tetapi perlu menguruskan daripada peringkat akar umbi di cawangan, bahagian dan negeri," katanya.
Najib yang juga anggota perlemen , berkata demikian ketika merasmikan  komperemsi UMNO Bahagian Pekan di Dewan Konvensyen Sultan Ahmad Shah.
 
Beliau turut mengakui bahwa walaupun kerajaan Pakatan Harapan (PH) banyak menabur janji kosong sepanjang kampanye PRU14 tetapi kelemahan dalam UMNO sendiri menyebabkan partai itu tumbang dan gagal menguasai kerajaan.
 
"Sebagai Presiden partai ketika itu, saya mengambil tanggungjawab dan meletak jabatan kita semua di semua peringkat dalam UMNO termasuk diri saya melakukan kesilapan dan kita perlu bina semula UMNO.
 
"Inilah masanya untuk kita kembali kepada perjuangan asal partai dengan sentiasa memberi keutamaan kepada matlamat asal partai.
"Jadinya, pilihlah pemimpin yang dapat membawa UMNO kembali ke jalan yang benar. Tantangan besar dalam beberapa tahun kedepan  akan datang perlu dihadapi dengan berani oleh pemimpin dan anggota UMNO," demikian Najib menjelaskan.
 
Diatas semua kasus intern  itu, kita dari Indonesia berharap semua dapat  berlansung  dengan hukum yang   adil  dan berkepastian.Intinya masyrakat rukun dan bersatu. Ibarat bidal Melayu  serumpun bak serai dan segagang bak sirih.Semoga !

BERITA TERKAIT

Home | Headline| Nasional| Megapolitan| Nusantara| Ekonomi| Teknologi| Profil| Lipsus| Hiburan| Sususunan Redaksi
© 2013 www.MelayuToday.com - All rights reserved | Diterbitkan oleh Pusat Kajian Peradaban Melayu (PKPM)